Aineenvaihdunta ja hyvinvointi

Aineenvaihdunta on riippuvainen hengityksestä, ravinnosta, liikunnasta sekä psyykkisestä hyvinvoinnista. Osat ovat sidoksissa toinen toisiinsa. Eniten ongelmia ketjuun tuo ravinto.

Aineet vaihtumaan

Väitän, että sairauksistamme 70 prosenttia on kotoisin väärästä ravinnosta. Tällaisia sairauksia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, korkean kolesteroli, korkea verenpaine, syöpä, ylipaino, diabetes, verisuonten kalkkeutumiset, allergiat, ruoansulatusongelmat, hiivaongelmat jne.

Nykypäivänä yhä harvemmalla on aikaa valmistaa ruoka itse alusta lähtien. Monasti ruoan tulee olla heti valmista, ja se syödään juostessa. Vihannekset ja hedelmät tuodaan ulkomailta. Mitä enemmän ruokaa on käsitelty ja muunnettu, sitä vähemmän siinä on ravintoarvoa, ja sitä vähemmän se palvelee tarkoitustaan. Ruokavaliomuutoksilla ja lisäravinnetankkauksella on mahdollista saada häiriintynyt aineenvaihdunta oikeille raiteilleen. Myös lymfahoidosta ja aromaterapiasta on apua, erityisen tärkeää on pitää stressi aisoissa.

Mitä aineenvaihdunta on?

Aineenvaihdunta mittaa miten tehokkaasti poltat ruokasi eli miten hyvin muutat ravinnon soluissa energiaksi. Se on siis eräänlainen hyvinvoinnin mittari.

Nopea aineenvaihdunta edellyttää vilkasta hermoston toimintaa, joten natrium- ja kalium-arvot ovat nopean aineen vaihdunnan ihmisillä usein korkealla. He ovat monasti kunnianhimoisia ja tyypillisiä työnarkomaaneja. He ajattelevat nopeasti, päätökset myös toteutetaan nopeasti, sen sijaan pitkäjänteisyys saattaa heillä toisinaan horjua.
Nopean aineenvaihdunnan ihmisillä ylipaino kerääntyy vatsan seudulle, mistä seuraa "omenavartalo". Parhaiten he voivat syömällä lihaa ja perunaa. Runsas lämmöntuotanto saattaa heillä aiheuttaa käsien ja jalkojen kosteutta.

Hitaan aineenvaihdunnan omaava henkilö ei juuri stressaannu. Korkeat kalsium- ja magnesiumarvot rauhoittavat häntä. Ihmisestä löytyy pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Ylipaino kertyy lantiolle ja reisiin "päärynävartaloksi".

Aineenvaihduntatyypin voi selvittää mm. hiuksista tehtävään kudoshivenaineanalyysin perusteella. Aineenvaihduntaa hallitsevat sekä hermosto että hormonijärjestelmä, hormoneista etupäässä kilpirauhanen ja lisämunuainen. Kilpirauhasen säätelee energiatasoa, veren sokeritasapainoa ja lämpötaloutta. Lisämunuaiset puolestaan tuottavat stressihormoneja, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Aineenvaihduntatyyppi voi vaihdella iän myötä riippuen elintavoista, stressin määrästä, sairauksista, ravintoainepuutoksista, raskauksista jne. Meillä on myös geneettinen taipumus jompaan kumpaan aineenvaihduntatyyppiin.

Miten ravitsemus tukee aineenvaihduntaa?

Ravinnon tulee aina tukea jokaisen omaa biokemiaa. Toisin sanoen, kun aineen¬vaihdunta on kohdallaan, on helppo ylläpitää ihannepainoa. Ihmisillä, joilla on paino hallinnassa, kehon rasva maksimoi rasvan polttoa, verensokeri on tasapainossa ja lihastoiminta on kunnossa. Näin energiansaanti kasvaa sekä lihaskestävyys ja voima samoin. Henkisesti tunnemme olevamme vahvoja, keskittymiskyky on hyvä ja mielialat pysyvät tasapainoissa.

Aineenvaihduntaan tulee häiriöitä, jos syömme liian hiilihydraattipitoista ruokaa. Ylimäärä hiilihydraattia muuttuu aina rasvaksi.

Neljän kopla määrää aineenvaihdunnan nopeuden

1. Hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen välinen suhde
Kun henkilöllä on nopea aineenvaihdunta, runsas valkuaisaine- ja rasvamäärä hidastavat aineenvaihduntaa. Valkuaisaineen ja rasvan alhainen määrä puolestaan nopeuttavat hidasta aineenvaihduntaa.

2. Hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvan laatu
Runsaskuituiset hiilihydraatit hidastavat sokerin (glukoosin) muodostumista, kun taas ns. yksinkertaiset, nopeat hiilihydraatit muuttuvat nopeasti sokeriksi. Riittävä proteiinin saanti vilkastuttaa rasvan palamista. Esim. soijaproteiinin on todettu kohottavan tyroksiini arvoja. Tyroksiini (kilpirauhashormoni) on tärkeä rasvan palamisessa. Rasva lähtee rasvalla, esimerkiksi omega3:lla on kyky lisätä prostaglandiinin tuotantoa. Ne puolestaan vaikuttavat rasvan palamiseen ja hapenottokykyyn.

3. Liikunta ja yleinen aktiviteetti
Lisäävät merkittävästi aineenvaihduntaa.

4. Vitamiinien ja mineraalien keskinäiset suhteet
Ravintoainepuutokset, erityisesti magnesiumin ja lemmin puute, aiheuttavat verensokerivaihteluita. Sahaava verensokeri heikentää aineenvaihduntaa.

Rasva palaa aamusta

Joka päivä voi pienin askelin parantaa aineenvaihduntaa ja sitä kautta hyvinvointia. Tärkeää on keskittyä siihen, kuinka päivänsä aloittaa. Sängystä ylös noustuamme, ennen aamiaista, on verensokeri alhaalla ja insuliinitaso lähes olematon. Olemme tilanteessa, jolloin energia otetaan suoraan rasvasoluista eikä ruoasta. Reipas aamukävely juuri ennen aamiaista antaakin ainutlaatuisen potkun rasvan palamiselle, ja samalla aineenvaihdunta tehostuu heti aamusta.

Valkoiset vaarat

Nykyajan ruokavaliossa pahimmat aineenvaihdunnan häiritsijät ovat:

  • valkoinen sokeri
  • valkoiset vehnäjauhot, pastat, murot, sipsit
  • raffinoidut ja pitkälle käsitellyt elintarvikkeet runsas maidon ja kahvin juonti
  • levitemargariinit

Kehon tehoaineet

Hyvä aineenvaihdunta edellyttää, että kehossamme on riittävästi:

  • A-, B1-, B3-, B6- ja E-vitamiinia
  • fosforia, natriumia, kaliumia, rautaa, mangaania ja seleeniä
  • omega-3-rasvahappoja

Muista mukavat harrastukset ja riittävä lepo, äläkä ylikuormita itseäsi. Stressi on myrkkyä myös aineenvaihdunnalle.