Proteiinit - Elämän rakennuskivet ja kasvissyöjän kaverit

Vain proteiinit rakentavat ja kasvattavat lihasmassaa.

Proteiinit rakentavat ja korjaavat kudoksia. Proteiinit vaalivat ihmisen terveyttä, hyvinvointia ja pitkää ikää solujen tuottaman elämän energian muodossa.

Nimi proteiini tulee kreikankielisestä sanasta proteios, mikä tarkoittaa “ensimmäisen paikan ottamista”. Veden jälkeen proteiinit muodostavat pääosan kehon pai¬nosta. Ihmisen kuivapainosta noin viisikymmentä prosenttia koostuu proteiineista. Proteiinit ovat ensiarvoisen tärkeitä koko kehon kudosten kasvulle ja kehitykselle: Ne ovat pääainesosa rakennettaessa lihaksia, verta, ihoa, hiuksia, kynsiä ja sisäelimiä mukaan lukien sydän ja aivot. Proteiineja tarvitaan hormonien muodostamiseksi.

Proteiinit ovat elämälle välttämättömiä

Proteiinit pilkkoutuvat elimistössä aminohapoiksi, joista solut valmistavat entsyymit. Ne luovat elimistön perustan. Aminohapot imeytyvät vereen ja sieltä soluihin. Solut puolestaan käyttävät aminohapot uusien proteiinien muodostamiseen kehomme hyväksi.

Lihaskudos lähteeksi

Proteiinin tulisi sisältyä kaikkien ihmisten päivittäiseen ruokavalioon. Jos proteiinia ei saada, elimistö ryhtyy tarvittaviin toimiin. Proteiini hankitaan omasta kehosta, lihaksista. Riittävä proteiinien saanti päivittäin on välttämätöntä aminohappojen saannin kannalta. Jos proteiinin lähteet puuttuvat ravinnosta, ja näin ollen myös välttämättömien aminohappojen saanti vaikeutuu, tai jos elimistö ei pysty pilkkomaan valkuaisaineita kyllin tehokkaasti aminohapoiksi, alkaa keho sen sijaan käyttää lihaskudosta proteiinilähteenä. Aineenvaihdunta laskee voimakkaasti ja keho ryhtyy polttamaan vähemmän kaloreita ja rasvaa.

Vain proteiinipitoisia ruokia syömällä voidaan kasvattaa lihasmassaa. Proteiinit ovat lihasmassan rakentajia ja säilyttäjiä. Kun proteiinia ei ruoasta saada, lihaksia menetetään. Kehon lihasmassa vaikuttaa myös kehon rasvaprosenttiin.

Vältettävä liiallista proteiinia

Tasapaino ruokavaliossa on terveyden ja kauniin vartalon kannalta aivan keskeistä. Niinpä proteiinipitoisia ruokia ei pidä syödä liikaa. Liian suuri määrä ravinnon mukana saatua proteiinia pilkkoutuu ensin aminohapoiksi ja sitten se muuttuu sokeriksi tai glykogeeniksi. Ylimääräinen sokeri varastoituu aina viime kädessä rasvana. Jos proteiinia aletaan polttaa energiaksi, loppu-tuotteena on myrkyllistä ammoniakkia. Tästä kehon pitää päästä eroon. Ensin maksa muuttaa sen vähemmän vaaralliseksi virtsaksi. Sitten munuaiset pyrkivät poistamaan virtsan verenkierrosta ja laimentavat sen vedellä. Tämä puolestaan merkitsee suurta mineraalikatoa, etenkin kalsiumin suhteen.

Liiallinen proteiinimäärä rasittaa puolustusjärjestelmää ja altistaa autoimmuunisairauksille sekä allergioille. Jos syödään paljon proteiinin, saattaa hiilihydraatti jäädä vaillinaiseksi ja aivot alkavat käyttämään energianaan lihasmassaa. Liiallisen proteiinin syöminen saattaa ilmetä mm. turvotuksena, kuukautishäiriönä, ummetuksena, närästys- ja röyhtäilytaipumuksena, levottomuutena, ruokailun jälkeisenä väsymyksenä, ruoka- aineherkkyytenä, kestokyvyn alenemisena, sieni ¬ja virtsarakon tulehduksina, jäsenien ja nivelten särkyinä sekä reumaoireina.

Kasvissyöjä - muista oikea yhdistely

Yhä useampi suomalainen nainen on kasvissyöjä. Kasvissyönti ei tuota ongelmia proteiinin saannin suhteen, jos asiaan kiinnittää tarpeeksi huomiota. Kasvissyöjän kohdalla vaikeuksia saattaa liittyä kaikkien välttämättömien aminohappojen riittävään saantiin ravinnosta. Etenkin niiden kymmenen aminohapon, joita keho ei itse pysty muodostamaan.

Kasvissyöjän on tärkeätä yhdistellä proteiinit ja hiilihydraatit oikein, jotta ravinnosta saataisiin täydellistä proteiinia. Ravintoainepuutokset aiheuttavat aina immuniteetin heikentymistä ja terveyden sekä kunnon huononemista. Jatkuva epätäydellinen proteiiniravinto voi ilmetä alentuneena raudanpuutteena ja B12- vitamiinin puutteena, lihasmassan katoamisena, haavojen heikkona paranemisena, väsymyksenä ja hitaana aineenvaihduntana. Myös mieliala voi muuttua raskaaksi, immuniteetti heiketä ja muisti huonontua.

Kasvissyöjän proteiiniyhdistelmät

Seuraavia ruoka- aineyhdistelmiä noudattamalla kasvissyöjä varmistaa täydellisen proteiinin saannin:

  • tattaria ja manteleita tai cashewpähkinöitä
  • soijapapuja ja cashewpähkinöitä tai manteleita ja kookosta
  • papuja ja maissia
  • papuja ja kikherneitä yhdessä kokojyväleivän kera
  • papuja ja parsakaalia yhdessä sienten kanssa
  • kikherneitä ja pähkinöitä
  • linssejä ja ruskea riisiä tai ruista
  • vihanneksia ja kurpitsansiemeniä

Palaa sivun alkuun.